Mei 2014

Ons dichterscollectief Niet Zwichten maar Dichten gaat van start.
Initiatiefnemers zijn Marijke Agterbosch (genomineerd stadsdichter Hengelo 2012), Ingrid de Vos-Hommel (dichter), Emma-Sophie Ekelmans (junior stadsdichter 2008-2009) en Isis Zengerink (genomineerd stadsdichter Hengelo 2014).

najaar 2014
We treden iedere maand naar voren op het podium van de bibliotheek Hengelo. Ook nodigen we gastdichters en zogenoemde ‘zandloperdichters’ uit om uit eigen werk voor te dragen. Veelal is er muzikale begeleiding.
Ingrid en Isis treden op uitnodiging met andere dichters in Galerie ‘De Burgerij’ in Vorden op.

Het jaar 2015

Het dichterscollectief wordt rechtspersoon: we vormen een Stichting met als voorzitter Isis Zengerink, secretaris Marijke Agterbosch, bestuurslid Ingrid de Vos en penningmeester Jan Weernink.
Aantreden dit jaar van nieuwe secretaris Cato van der Bij.

We verzorgen negen keer optredens op het podium in bibliotheek Hengelo.
In januari op de Nationale dag van de Poëzie maakt RTV-Oost radio-opnames.
In maart vieren wij feestelijk de Wereldpoëziedag bij brasserie So Nice naast het Rabotheater. Bekende dichters dragen samen met ons voor. Het geheel wordt feestelijk muzikaal gecompleteerd.
In maart op de jaarlijkse Slingerbeurs maken we diverse matches.
Ingrid en Isis geven enkele workshops en voordrachten.
Emma-Sophie laat haar bijdrage rusten vanwege studies elders.
In september doen Ingrid en Isis mee aan de wedstrijd Poetry Slam Oost Nederland.
Het Project ‘Dichters in de huiskamer’ loopt: vier keer komen in afwisselende huiskamers liefhebbers van poëzie bijeen; in oktober bijgewoond door een journalist van de TCTubantia, waarna we met artikel en foto in deze regionale krant verschijnen.

Dezelfde maand is er een literaire wandeling door de dichtersbuurt Groot Driene.
Onze website komt in de lucht met Jans Renken als webmaster.

Het jaar 2016

In januari op de Nationale Dag van de Poëzie komen we live in het tv-programma van RTV Oost in het programma ‘Overijssel Vandaag’. We vieren verder de avond in brasserie So Nice met gastdichters, zandloperdichters en wederom met muzikanten.
Twee nieuwe dichtbundels worden die dag van onze hand gepresenteerd:

Tijdspanne’ van dichters Ingrid, Marijke, Emma-Sophie en Isis en
Zandloperdichters 2014-2015’ van dichters op ons podium tijdens zogenaamde zandlopertijd.
Op de Slingerbeurs maken we opnieuw diverse matches. We worden erkend als Maatschappelijk Betrokken Ondernemer.

Wereldpoëziedag vieren we dubbel: op 20 maart in museum Hengelo met gastoptredens van Desi Leijnen en gitarist en op 21 maart in de bibliotheek met diverse optredens.
Marijke Agterbosch wordt in mei gekozen tot stadsdichter van Hengelo. Hierna treedt zij bij ons terug. Marieke Zijlstra verwelkomen we in ons midden.
Het Project ‘Dichters in de huiskamer’ heeft vier keer op verschillende huisadressen plaatsgevonden.
Dan zijn er nog de dichterlijke optredens: in januari in de Blauwe Salon te Malden door Ingrid en Isis, in maart in Pierrot bij Kopwitz te Zutphen door Marieke, Ingrid en Isis.
Ingrid neemt in september de voorzittershamer over van Isis; laatstgenoemde blijft bestuurslid.

Het jaar 2017

Het dichterscollectief bestaat nu uit het viertal: Ingrid de Vos-Hommel, Marieke Zijlstra, Jans Renken en Isis Zengerink, want Jans is toegetreden.

We vieren in januari glorieus de Nationale Dag van de Poëzie. De viering van deze dag staat in het teken van Bob Dylan, Nobelprijswinnaar voor Literatuur 2016. Hans Hoes geeft toelichting op het werk van Bob Dylan en Frans Assink speelt songs van de wereldbekende zanger.
Ingrid de Vos presenteert haar nieuwe dichtbundel ‘Alles is dichtbij’. Kunstenares Willemien Holterman heeft opnieuw de cover verzorgd. Alles bijeen een feestelijke presentatie met 75 bezoekers!

Opnieuw vinden de optredens tijdens Poëzie in de Lunchpauze hun vertrouwde loop. Gastdichters, zandloperdichters en wijzelf steken steeds weer van wal.

Samenvattend:
Anna Wiersema, stadsdichter van Zutphen
Renate Oude Nijeweme draagt voor uit haar bundel ‘Oppervlaktespanning’
Gert Toirkens – voormalig stadsdichter Oldenzaal – die zijn gedichten op eigen gitaar begeleidt, Miriam Janssen van ‘de Talentuin’, Dick Schlüter – voormalig Overijssels dichter zie voordraagt uit zijn nieuwe bundel ‘Land van Paarden’, Fred van de Ven – voormalig stadsdichter Hengelo – die met zijn gitaar eigen liedjes zingt en speelt.
Diny Izaks-Brinkmans presenteert haar nieuwe, in streektaal geschreven, dichtbundel ‘Kuiern’.
‘Het Geletterde Optreden’ treedt met enige hilariteit op in het Prins Bernhardplantsoen, door het dichterscollectief georganiseerd met: Het Wichtige Wicht Alison Morgan, De Peinzende Poëet Hans Hoes en de Dwaze Dichter Isis Zengerink. Het duo Barkel & Co completeert het geheel muzikaal.
Tevens verschijnen dit jaar op het podium van het dichterscollectief:
Marijke Agterbosch, huidig stadsdichter Hengelo
Noëmar Reinita met zijn gedichten en teksten in rap-vorm
Minke de Jong die in sinterklaassfeer een toepasselijk verhaal voordraagt
Het duo de Gema’s omlijst ons programma al zingend en spelend.

De avondbijeenkomsten van het project ‘Dichters in de huiskamer’ vinden plaats in respectievelijk Borne en Hengelo.

Het jaar 2018

De samenstelling van het Bestuur bestaat inmiddels uit de nieuw aangetreden voorzitter Ine Uitslag, Cato van der Bij secretaris, Jan Weernink, penningmeester en Isis Zengerink, bestuurslid.

Een highlight is de start op 25 januari, waar tv-programma EenVandaag met cameraploeg voor opnames naar ons toekomt. Op verdere uitnodiging voor het programma is ons dichters gevraagd de Nationale Poetry Slam wedstrijd in Utrecht bij te wonen en visie te geven.

Doorlopende activiteiten zijn wederom: Viering van de Nationale Gedichtendag, Wereldpoëziedag, de maandelijkse podium-optredens ‘Poëzie in de Lunchpauze’ en ‘Dichters in de huiskamer’.

Dichterlijke optredens elders vonden plaats tijdens Book Store Day op uitnodiging van boekhandel Broekhuis en poëzie-optredens van het dichterscollectief tijdens Noabermiddag in Borne.

Presentatie nieuwe dichtbundel ‘Waar woorden dansen’, van Marieke Zijlstra.

Dit jaar presenteren de volgende gastdichters hun dichtkunst: Hettie Franken, Jaap Besterman en Willem van Doorn, bekend van ‘Borne doet Poëzie, Marijke Agterbosch, stadsdichter, Robin Kerkhof, hoofdredacteur van ‘Poëzie verrijkt het leven’, Herman Koetsveld, voormalig stadsdichter, Margot Veldhuizen, stadsdichter Enschede. Chelsea Oost was onze speciale gast als rapper/woordkunstenaar. Zandloperdichters zijn Willy Brunnekreeft, Beert Lintmeijer, Ineke ten Cate, Nelly Waanders, Toos van den Broek-Falke, Rita Gobius du Sart, Suze Berendsen, Katja van Reede. Muzikale optredens door het jaar heen van Kleine Mein, Rob Kloppenberg en Marieke Zijlstra.

Het jaar 2019

We starten de Nationale Week van de Poëzie op ons podium in bibliotheek Hengelo. Veel bezoekers genieten van het muzikale optreden van singer-songwriter Wouter Müller.

Opnieuw zijn er de maandelijkse optredens op de maandagmiddag in de bibliotheek met gastdichters en zandloperdichters.

Wereldpoëziedag 21 maart vieren we uitgebreid in Pop- en Cultuurpodium Metropool Hengelo. Een gezamenlijk optreden van ons dichters met Chelsea Oost, rapper en het muzikale duo Gerry & Port werd een verrukkelijke avond.

Marieke en Jans maken gedichten op verzoek van Amnesty International t.b.v. expositie in de bibliotheek.

We bereiden ons voor op het eerste Lustrum dit jaar met een nieuwe huisstijl.

De nieuwe dichtbundel ‘Maak me als was’ van Isis zal verschijnen ter gelegenheid van dit lustrum. Presentatie in feestprogramma op zaterdag 28 september tijdens het 100-jarig jubileum van de bibliotheek.
En zo vieren wij 2019!

 

*Wij groeien door ons werk en het werk groeit door ons*